Geschiedenis van chocolade • Ontdekking • Ingrediënten

De eerste vorm van chocolade

De eerste vorm van chocolade werd meer dan vijftienhonderd jaar geleden in de Midden-Amerikaanse regenwouden ontdekt. De oude Azteken hadden in het jaar 1300 al begrepen dat cacao goed voor je was. Ze dronken het in die tijd vooral om vermoeidheid tegen te gaan en je sterker te maken. Later blijkt dat de antioxidanten en polyfenolen die pure chocolade rijk is erg goed zijn voor je lichaam. Het zijn geen alledaagse termen, maar het komt er op neer dat bepaalde hoeveelheden pure chocolade aantoonbaar kunnen bijdragen aan een gezonder lichaam!

Christopher Columbus ontdekte Amerika en kwam in contact met de Azteken. Hij ontdekte de bonen al in het jaar 1500 na Christus, maar hij vond het drankje niet lekker, dus deed er verder niets mee.

De waarde van cacao

Enkele jaren later kwam Hernando- Cortes in Mexico. Hijontdekte dat de bonenwerden gebruikt voor het maken van een bepaald drankje en kwam erachter dat de cacao veel waard was en mensen hiermee betaalden. Toen Cortes in 1528 naar Spanje terug ging, nam hij de cacaoboon met zich mee. Het cacaodrankje werd daar nagemaakt en gemengd met suiker, vanille en room om de bittere smaak te verzachten. Deze zoete drank werd erg populair in Europa en Amerika. Dus chocolade is niet altijd het product geweest zoals we het nu kennen.

Tot de 19e eeuw werd het voornamelijk gebruikt als een drankje. Het was een luxe product dat alleen werd gebruikt door de rijke burgers en koninklijke families. In 1828 deed de Nederlander Casparus Coenraad van Houten de belangrijke uitvinding waardoor chocolade gemaakt kon worden zoals we het tegenwoordig kennen.

Bedenker van bonbons

Jean Neuhaus zou trots zijn op onze bonbons! Volgens velen is hij namelijk de bedenker van het heerlijke chocolaatje. Jean bracht in 1912 een gevulde chocolade op de Brusselse markt met een zachte vulling, deze werd later bekend werd onder de naam ‘praline’.

Onze chocolatiers

Net zoals Jean zijn wij ook apentrots op onze heerlijke pralines! Onze chocolatiers streven naar het perfecte chocolaatje, en dat proef je. Je proeft de tijd en liefde die er gestoken is in deze zoete ambacht. Op Doosjechocolade.nl vind je bonbons in alle soorten en maten. Wil je een bonbon van intense chocolade met een krachtige vulling, of hou je liever van zacht romige praline? Misschien wel allebei? Verwen jezelf met een heerlijk doosje chocolade en heerlijke bonbons van Doosjechocolade.nl en verwonder jezelf over de volle smaak!

Ingrediënten chocolade

Wat zit er precies in chocolade? Dat hangt vooral van het type chocolade af. De drie meeste bekende soorten chocolade zijn witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade. Het hoofdingrediënt van alle drie de chocoladesoorten is cacaoboter, dit is de basis. De hoeveelheid cacaopoeder die wordt toegevoegd bepaald uiteindelijk of dat het melkchocolade of pure chocolade wordt. In witte chocolade zit geen cacaopoeder en is daarom ook de meeste vette chocoladevariant.

Cacao

Cacaoboter en cacaopoeder ontstaan beiden uit het branden van cacaobonen. Nadat de bonen gebrand zijn ontstaat er een cacaomassa, deze massa wordt door persing gescheiden in cacaoboter en cacaopoeder. De rest van de ingrediënten die worden toegevoegd bestaan vooral uit suikers, melkpoeder en smaakstoffen zoals vanille. De hoeveelheid van de ingrediënten ligt puur aan de manier hoe men een bepaald soort chocolade wil bereiken. Het woord ‘puur’ betekend bij de pure chocolade van Doosjechocolade.nl ook écht PUUR! Bij de buitenste laag van onze pure pralines proef je chocolade zoals chocolade bedoeld is. Je proeft de heerlijk bittere smaak van de gebrande cacaobonen. Die cacaobonen zijn ook precies de reden waarom pure chocolade zo gezond is.

Chocolade snoepen?

Door deze geschiedenis van chocolade zelf zin in lekkere bonbons of andere chocoladewerk gekregen?

Op onze webshop bieden we een gevarieerd assortiment aan overheerlijke chocolade producten aan!
Bekijk snel onze doosjes boordevol met heerlijke chocolade!

En bestel je op werkdagen voor 14:00, dan wordt jouw doosje met lekkers dezelfde dag nog verzonden!
Heb je vragen over onze producten of advies nodig bij de keuze uit alle producten? Neem dan contact met ons op via info@doosjechocolade.nl.